Επείγοντα Περιστατικά

Τηλεφωνήστε στο 112. Αν χρειάζεστε επείγουσα ιατρική βοήθεια απευθυνθείτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του πλησιέστερου νοσοκομείου. Να έχετε όμως υπόψη ότι πληρώνετε για τις υπηρεσίες που σας παρέχονται, ακόμη και στα δημόσια νοσοκομεία. Όλοι οι ασθενείς καλούνται να καταβάλλουν το ποσό των 10 €. Για περαιτέρω ιατρική φροντίδα, οι κάτοχοι ταυτότητας νοσηλείας λαμβάνουν δωρεάν ιατρική φροντίδα, οι πολίτες της Ε.Ε. είναι δικαιούχοι ανάλογης ιατρικής φροντίδας που καλύπτονται στη χώρα τους, ενώ οι υπόλοιποι καλούνται να καλύψουν όλο το κόστος της ιατρικής φροντίδας που θα λάβουν.Τηλέφωνο: 112

Σημειώστε ότι δεν επιτρέπεται ενδονοσοκομειακή ιατρική φροντίδα στα δημόσια νοσοκομεία για πολίτες τρίτων χωρών πέραν των πρώτων βοηθειών. Για περισσότερες πληροφορίες για τις Πρώτες Βοήθειες μπορείτε να καλέσετε τα παρακάτω Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών: Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας (22604011), Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού (25801195), Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας (24800369), Γενικό Νοσοκομείο Πάφου (26306100), Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου (23200200), Νοσοκομείο Κυπερούντας (25806700), Νοσοκομείο Πόλης (26821811).

Για περισσότερες πληροφορίες:
https://www.moh.gov.cy/moh/mphs/as.nsf/as008_gr/as008_gr?OpenDocument

Μη-επείγοντα περιστατικά

Οι γενικοί ιατροί παρέχουν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη στα διάφορα Αστικά και Αγροτικά κέντρα υγείας και στα εξωτερικά ιατρεία των γενικών νοσοκομείων, καθώς και σε ιδιωτικά ιατρεία. Αν χρειάζεστε ιατρική βοήθεια θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού για να επισκεφθείτε έναν ιατρό. Ο ιατρός μετά την εξέταση μπορεί να σας δώσει συνταγή για φάρμακα ή παραπεμπτικό για ειδικό γιατρό για το πρόβλημα υγείας σας.

Εάν έχετε παραπεμπτικό από οποιοδήποτε ιατρό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με έναν ειδικό ιατρό. Συνήθως αυτό γίνεται τηλεφωνικά. Να έχετε υπόψη ότι στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής για να επισκεφθείτε ειδικό γιατρό. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας την ταυτότητα νοσηλείας ή την κάρτα υγείας της ασφαλιστικής σας εταιρείας. Πριν επισκεφτείτε γιατρό στο νοσοκομείο να ρωτάτε πάντα ποια έγγραφα πρέπει να έχετε μαζί σας. Για να κάνετε εργαστηριακές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να αγοράσετε ειδικά ένσημα υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία ή από το ταχυδρομείο και να τα επικολλήσετε στο ειδικό έντυπο παραγγελίας εργαστηριακών εξετάσεων. Το κόστος είναι από 0,50€ έως και 10 € ανά κατηγορία εξετάσεων.

Υπάρχουν πολλά ιδιωτικά και δημόσια φαρμακεία στην Κύπρο. Για να αγοράσετε φάρμακα από δημόσιο ή ιδιωτικό φαρμακείο, απαραίτητα, απαιτείται ιατρική συνταγή. Στα δημόσια φαρμακεία (τα οποία βρίσκονται στα δημόσια νοσοκομεία), για κάθε φάρμακο θα πρέπει να αγοράσετε ειδικά ένσημα τα οποία είναι διαθέσιμα στα δημόσια νοσοκομεία και στα ταχυδρομεία και να τα επικολλήσετε στη συνταγή. Το κόστος είναι 0,50 € ανά φάρμακο και μέχρι 10 € ανά συνταγή. Μερικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία λειτουργούν σε 24ωρη βάση καθώς και τα Σαββατοκύριακα. Το κόστος όλων των φαρμάκων καλύπτεται από την ασθενή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κόστος μπορεί να καλυφθεί από την ασφαλιστική εταιρεία του ασθενούς. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν επίσης να αγοραστούν σε υπεραγορές και ιδιωτικά φαρμακεία.

Για περισσότερες πληροφορίες:
https://www.moh.gov.cy/moh/moh.nsf/index_gr/index_gr?OpenDocument

Ασφάλεια Υγείας

Όλοι οι υπήκοοι τρίτων χωρών, ερχόμενοι στην Κύπρο προκειμένου να εργαστούν ή να σπουδάσουν, είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να έχουν ιδιωτική ασφάλεια υγείας. Το κόστος του σχεδίου ασφάλισης διαφέρει σε κάθε ασφαλιστική εταιρεία. Οι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο μπορούν να υποβάλουν αίτηση ταυτότητας νοσηλείας για δωρεάν ιατρική περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά τους ως ακολούθως: α) ένα άτομο με έως 15.400€ εισόδημα το χρόνο και β) οικογένειες με έως 30.750 € εισόδημα το χρόνο (αυξανόμενο κατά 1700 € ανά εξαρτώμενο τέκνο). Αν το εισόδημά σας υπερβαίνει το ανώτατο όριο, μπορείτε να επιλέξετε μια ιδιωτική ασφάλεια υγείας. Πολίτες της Ε.Ε. δικαιούνται ΔΩΡΕΑΝ Ευρωπαϊκή κάρτα νοσηλείας ΕΕ 121

Εμβολιασμοί

Ο αρμόδιος φορέας για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών είναι το Υπουργείο Υγείας και πιο συγκεκριμένα οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας. Ο δημόσιος τομέας προσφέρει δωρεάν εμβολιασμό σε όλα τα παιδιά. Ο δωρεάν εμβολιασμός παρέχεται για: διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, ηπατίτιδα Β, πνευμονιόκοκκος και Heamophilus, influenza τύπου B. Οι εμβολιασμοί στα παιδιά γίνονται στις ηλικίες των 2, 4, 6, 12 και 15 μηνών, 4-6 ετών και 14-16 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες:
https://www.moh.gov.cy/Moh/MOH.nsf/All/B132061A6C8F10F7C2257AFB003E0096?OpenDocument

Οδοντίατρος

Οδοντίατρο μπορείτε να βρείτε στη γειτονιά σας ή σε δημόσια νοσοκομεία. Συνήθως οι φίλοι μπορούν να σας προτείνουν κάποιον. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν συνήθως δαπάνες οδοντιατρικής περίθαλψης. Όταν επισκεφτείτε τον οδοντίατρο θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε μια φόρμα με τα προσωπικά σας στοιχεία. Κάθε έξι μήνες, ο οδοντίατρός σας θα σας καλεί για έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών σας.

Σεξουαλική Υγεία

Η σεξουαλική υγεία είναι σημαντική για όλο τον πληθυσμό αφού έτσι αποφεύγεται η εξάπλωση Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ). Ο κυριότερος τρόπος πρόληψης είναι το ασφαλές σεξ με τη χρήση προφυλακτικού. Τα κυριότερα συμπτώματα ΣΜΝ για τους άντρες είναι εκκρίσεις από το πέος που έχουν χρώμα όπως το πύον, ή ακόμη διαυγή υγρά που εξέρχονται από την ουρήθρα, πόνος ή κάψιμο κατά τη ούρηση, συχνουρία και έλκη στο πέος ή σε άλλα σημεία της γεννητικής ή πρωκτικής περιοχής.

Για τις γυναίκες είναι εκκρίσεις από τον κόλπο, αλλαγή στην ποσότητα, το χρώμα και την οσμή των κολπικών υγρών, πόνος ή κάψιμο κατά τη ούρηση και συχνουρία, έλκη στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή. Στην Λευκωσία μπορείς να κάνεις ανώνυμες εξετάσεις για διάφορα ΣΜΝ παίρνοντας στο τηλέφωνο 22305155, στη Λάρνακα στο 24800500 και στη Λεμεσό στο 25804102.

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.cycheckpoint.org/cycheckpoint/home.html

Τοκετός

Προγεννητική φροντίδα στην Κύπρο παρέχεται από γυναικολόγους στα δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία. Στην Κύπρο δεν υπάρχει η δυνατότητα κατ’οίκον τοκετού. Οι περισσότερες γυναίκες προτιμούν να γεννήσουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία καθώς μπορούν να επιλέξουν το δικό τους γυναικολόγο. Στα δημόσια νοσοκομεία δεν υπάρχει η επιλογή ιατρού.

Προληπτικά Μέτρα Υγείας

Οι σημαντικότεροι παράγοντες πρόωρων θανάτων είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και το κάπνισμα. Συνεπώς αποφεύγοντας αυτούς τους παράγοντες, δηλαδή υιοθετώντας μια σωστή διατροφή, συχνή σωματική άσκηση και διακόπτοντας το κάπνισμα θα αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο η υγεία σας και, κατ’ επέκταση, η ποιότητα ζωής σας.

Κάποια άλλα μέτρα είναι ο προληπτικός έλεγχος για πίεση του αίματος, καρκίνο, χοληστερίνη, κατάθλιψη, παχυσαρκία, διαβήτη Τύπου 2 και γενικές αναλύσεις αίματος. Οι μεσήλικες άντρες καλό θα ήταν να κάνουν εξέταση του προστάτη, ενώ οι γυναίκες μαστογραφία και έλεγχο του τράχηλου.

ΠΊΣΩ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: O Εικονικός Χάρτης FALK έχει δημιουργηθεί το 2018 και από τότε μπορεί να υπήρχαν αλλαγές στις περιγραφόμενες διαδικασίες και πρακτικές πληροφορίες που περιέχει.

This project has been funded with support from the European Commission.
This website reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.